neljapäev, 24. detsember 2020

Mangotort



Põhi:

200 g purustatud (kakaoga) küpsiseid või piparkooke

80 g sulatatud võid


Mangotäidis:

2 dl 35% rõõska koort

3 sl suhkrut

500 g kvaliteetset püreestatud mangot

200 g Saare maitsestamata jogurtit

1 suure sidruni mahl

8 lehte želatiini (nt Meira)


Kaunistuseks:

pistaatsiapähkleid, füüsaleid jne


VALMISTAMINE

Kõigepealt tambi küpsised* pudrunuiaga katki ja sega sulavõiga. Suru küpsetuspaberiga vooderdatud 25 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. (Kui soovid, siis võid põhja umbes 10 minutit 200-kraadises ahjus küpsetada - siis pudiseb kook pärast veidi vähem. Mina seda reeglina ei tee).

Pane želatiinilehed** külma vette ligunema 5-10 minutiks.

Sega suures kausis mangopüree*** ja jogurt.

Kuumuta sidrunimahl väikeses kausis, lisa 2-3 sl kuuma vett. Suru želatiinilehed kuivaks ja sega ükshaaval kuuma sidrunimahla hulka, kuni need lahustuvad. Nirista želatiinisegu peene joana mango-jogurtisegu hulka.

Vahusta rõõsk koor suhkruga ning sega õrnalt mango-jogurtisegu hulka.

Kalla mangosegu küpsisepurupõhjale ning pane kook vähemalt 4 tunniks, aga soovitavalt järgmise päevani külmkappi tarretuma.

Kaunista nt pistaatsiapähklite, füüsalite või sidrunmelissi- või mündioksaga.


Nipid ja soovitused:

Kui soovid kooki nelja tunni pärast serveerida, siis võta 10 želatiinilehte (e. 2,5 sl). Kui eelistad želatiinipulbrit kasutada, siis arvesta, et 4 lehte = 1 sl pulbrit. Loe siit želatiini kasutamise kohta lähemalt. 

Eriti hästi sobib "East End" Alphonso mangodest tehtud püree (92% mango viljaliha, suhkur, sidrunhape; vt fotot). Hästi maitsev mangopüree ja igati oma veidi kallimat hinda väärt. Kui kasutada tavalist mangokonservi, siis peab arvestama, et oleks u 500 g viljaliha.

Allikas: naminami.ee


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar