pühapäev, 12. mai 2019

Kodune majonees


Majoneesi jaoks on koostisainete loetelu üsna lühike. Loomulikult võib igaüks oma meelepäraseid maitseid lisada.

Vaja läheb:
1 munakollane
1 tl sinepit
2,5 dl õli (kõige paremini sobib suhteliselt neutraalse maitsega õli või siis ka õlide segu)
veidi veiniäädikat ja/või sidrunimahla
soola

Alusta sellest, et eralda munakollane munavalgest ja aseta munakollane kaussi. Lisa sinep ja sool ning sega mass ühtlaseks. Kui soovid veidi hapukat maitset lisada, kalla juurde veidi ka veiniäädikat (või sidrunimahla). Sega kõik korralikult läbi.

Järgmisena hakka lisama õli. Õli lisades on oluline teha seda esmalt tilk-tilga haaval ning pidevalt segades. Sel moel hakkab toimuma protsess, mida nimetatakse emulgeerimiseks ehk siis kaste ühendub ning muutub paksemaks. Lihtsalt korraga õli lisades võib kogu mass tükiliseks muutuda.
Kui siiski juhtub, et majonees tõmbub tükki, ei ole vaja kogu tegu veel ära visata, vaid majoneesi on võimalik veel päästa. Klopi üks munakollane veel lahti ning hakka hästi ettevaatlikult ja algul väikeste kogustena lisama tükkitõmbunud majoneesi. Ikka pidevalt segades. Sel moel peaks majonees jälle ilusti kreemjaks muutuma. Sama efekti saab ka siis, kui ettevaatlikult tilgutada tükkitõmbunud majoneesi sisse ca 1 sl keevat vett.

Kui esimesed tilgad õli on ilusti segunenud, võib hakata õli (ikka kogu aeg segades) lisama peene joana. Sõltuvalt munakollasest ja sinepi kollasusest võib lõpptulemus olla majoneesi jaoks ootamatult kirgas kollane. Tegemist on tõeliselt rikkaliku ja kreemise kastmega, mida sobib sättida nii oma lemmikvõileibadele kui salatile. Või maiustada hoopis keedetud munaga majoneesikastmes.

Allikas: blogi: Ise tehtud. Hästi tehtud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar